De Banaan

Architect  Architectenbureau Mecanoo (Delft)
Ontwerp/bouwjaar  1990
Bouwstijl  Neomodernisme
Functie Botanisch Laboratorium Plantkunde (onderwijsgebouw)
Status  geen

Botanisch Laboratorium Plantkunde

De lichtgebogen vleugel, die al snel de koosnaam ‘de banaan’ kreeg en die verschillende laboratoria huisvest, heeft aan de arboretumzijde een vrijwel volledig glazen wand, zodat het groen wederom optimaal bij het gebouw betrokken wordt. Om het vele zonlicht door de glazen wand te kunnen temperen zijn aan deze tuinzijde houten lamellen aangebracht. Dit warme materiaal geeft eveneens een mooie overgang naar de natuur. Als contrast met deze transparante wand is aan de westzijde gekozen voor een bijna volledig gesloten muur. Het zonlicht valt aan deze kant binnen onder een aluminium dak, dat elegant over het gebouw uitsteekt. Dit van boven binnenvallende licht bestrijkt ook de begane grond, aangezien in dit gebouw gekozen is voor het gebruik van een vide.

‘De Banaan’ is in 2007 verkocht aan Het Depot, de beeldengalerij in en rond Villa Hinkeloord in Wageningen. Het Depot beslaat op dit moment een oppervlakte van 1500 vierkante meter. Met de komst van Depot+ komt daar nog eens vijfduizend vierkante meter bij, verdeeld over drie etages en de kelder.

Botanisch Laboratorium Plantkunde

Daarnaast verwerft Het Depot een stuk grond van zo’n 6500 vierkante meter, deels in Arboretum De Dreijen (ook wel kleine Arboretum genoemd). Via een wandelpad worden Het Depot en Depot+ met elkaar verbonden. Gezamenlijk vormen ze de grootste beeldengalerij van Nederland.

Wageningen UR verlaat ‘de Banaan’ in 2009. Het Depot verwacht dat de verbouwing van het pand in de zomer van dat jaar kan beginnen. Voorjaar 2010 is naar verwachting de eerste expositie in Depot+.

 Bron: Gids voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg & De Gelderlander