Bibliotheek

Architect  Architectenbureau Mecanoo (Delft)
Ontwerp/bouwjaar  1986
Bouwstijl  Neomodernisme
Functie  Bibliotheek bij Botanisch Laboratorium Plantkunde (onderwijsgebouw)
Status  aanvraag sloopvergunning in 2007

Bibliotheek bij Botanisch Laboratorium Plantkunde

Architectenbureau Mecanoo is verantwoordelijk voor een vrijstaande uitbreiding aan de Arboretumlaan: de bibliotheek van het Botanisch Laboratorium. De bibliotheek heeft een bijzondere vormgeving. De gevels zijn in materiaalgebruik en vormgeving per twee gelijk. De gevel aan de straatzijde is identiek aan de rechter zijgevel en tezamen vormen zij een ononderbroken geknikte wand. De eenheid van deze gevels wordt vooral veroorzaakt door de volledig met planken van naaldhout beklede gevels. Het effect wordt versterkt door de twee boven elkaar geplaatste vensterstroken, die zonder onderbreking doorlopen over de twee gevels. De ramen sluiten op de hoek zonder kozijnstijl naadloos op elkaar aan.
De muur van planken is als het ware geklemd tussen vensterstroken even boven het maaiveld, onder het dak en langs de gevelzijden. Het lijkt zo alsof een doos naar binnen is geschoven tegen de nagenoeg volledig uit baksteen opgebouwde achtergevels aan.

Voor deze bibliotheek is inmiddels een sloopvergunning aangevraagd, evenals voor het oorspronkelijke gebouw van Bremer.

Bron: Gids voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg